Полезно

Какво е Zigbee и как работи за управление на интелигентния дом?

Какво е Зигби

Предполагаме, че повечето потребители разбират основите на Wi-Fi и Bluetooth, но когато става въпрос за интелигентни домашни устройства като крушки, превключватели и сензори в действие влиза различна безжична система, наречена Zigbee.

Въпреки че е вярно, че някои интелигентни домашни устройства използват редовни Wi-Fi (като интелигентни крушки Yeelight ), много други разчитат на безжичния стандарт Zigbee, за да комуникират помежду си и с вашия смартфон чрез хъб, свързан с вашия Wi-Fi рутер.

Откъде Zigbee получава името си?

Преди да се задълбочим в света на безжичните спецификации, честоти и скорости на трансфер на данни, какво ще кажете за един забавен факт? Стандартът на Zigbee получава името си от това как пчелите комуникират помежду си чрез движение, известно като танц на клатене. Подобно на това как пчелите танцуват, за да споделят местоположението на мед, устройствата Zigbee споделят съобщения с всеки друг продукт на Zigbee в същата мрежа, в процес, известен като мрежова мрежа. Именно това свързване заедно Zigbee се справя по-добре от Wi-Fi и Bluetooth.

bee_high

Какво е Zigbee?

Там, където Wi-Fi може да прехвърля огромни количества данни с висока скорост, Zigbee е създаден за предаване на много по-малки количества данни – като инструкции – между устройства, като превключватели и сензори. Zigbee работи на честоти 2.4GHz, 90MHz и 868 MHz и има скорост на трансфер на данни от само 250 килобита в секунда, значително по-бавна дори от най-лошата Wi-Fi връзка.

Наличието на 2,4 GHz спектър – същото, което се използва от Wi-Fi – може да означава, че Zigbee устройствата са податливи на смущения в зони с висок Wi-Fi трафик. Но в обикновен дом, който не е пълен със стотици телефони и лаптопи, това не би трябвало да е проблем.

Тези спецификации на Zigbee се поддържат и актуализират от Zigbee Alliance с нестопанска цел, създаден през 2002 г. и чиито членове включват всички компании, произвеждащи продукти Zigbee. Тези членове включват Apple, Amazon, Huawei, Comcast, Google, Ikea, Somfy, Singify, Texas Instruments и Samsung SmartThings, наред с други.

Zigbee използва мрежова мрежа

Когато обикновен Wi-Fi рутер изпраща данни директно към всяко устройство, което свързвате с него – като вашия лаптоп, смартфон и телевизия – Zigbee използва мрежова система, която кара всяко устройство в мрежата да разговаря с всяко друго устройство.

Например, всяка крушка , превключвател, сензор и димер на Philips Hue се свързва към Hue Bridge със Zigbee; по този начин всеки компонент може да се контролира наведнъж и ако някой откаже, останалите продължават да работят нормално. След това Bridge свързва към същия рутер като вашия смартфон, така че можете да управлявате осветлението от приложение.

Тъй като стандартът Zigbee се използва от много различни производители, техните продукти могат да разговарят помежду си – например, интелигентните светлини Tradfri на Ikea могат да бъдат инсталирани като част от системата Philips Hue, тъй като те също използват Zigbee за комуникация. Мислете за това като за всички Zigbee устройства, комуникиращи на един и същ език.

И тъй като Zigbee използва много малко енергия, устройства като безжични превключватели, сензори за врати, сензори за температура и и влажност могат да издържат години, без да се нуждаят от подмяна на батериите, дори ако те просто изтощават малка клетъчна батерия в стил часовник.

Стандартът Zigbee има обхват на излъчване от приблизително 75 до 100 метра на закрито или 300 метра без препятствия. Но поради начина, по който функционира мрежовата мрежа, инструкция (например за включване на определена светлина) може да бъде изпратена на далеч по-големи разстояния, когато преминава от главината или моста, до най-близкото устройство (като крушка), и след това се предава на следващия и следващия и така нататък, докато достигне до устройството, което искате да контролирате.
Максималният брой устройства (или „възли“) в една и съща мрежа на Zigbee е 65 000 – така че никой обикновен дом няма да достигне мрежовите ограничения на Zigbee.

Zigbee Устройства

Устройствата Zigbee или се свързват със собствен хъб, като Sonoff ZBBRIDGE , или с интелигентен домашен хъб на трета страна , като Samsung SmartThings Hub. Първото и второ поколение Amazon Echo Plus също съдържа чипове Zigbee, така че може да се свързва директно с някои интелигентни домашни устройства, без да се нуждаете от хъб или Wi-Fi мост. В този пример обаче Echo Plus предлага по-малко контрол върху крушката, отколкото когато се контролира от отделен хъб.

Кои компании произвеждат продукти Zigbee?

Като цяло Zigbee Alliance има повече от 400 членове от над 35 държави. Според алианса има над 2500 сертифицирани устройства Zigbee и над 300 милиона са внедрени от създаването на стандарта преди 18 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *