Полезно

Енергийна Ефективност и Умен Дом

Ефективност
Енергийна ефективност

Как да спестим пари изграждайки Умен Дом?

Разходите за енергия се увеличват все повече и домакинствата и семействата започват да търсят решения за оптимизиране и намаляване на разходите за отопление и елекричество, както и да намалят сметките за комунални услуги.

Интелигентните домашни устройства, като термостати и уреди са много ефективни, защото могат автоматично да се адаптират към променящите се енергийни нужди. Плюс това, те могат да открият неефективност, така че загу бите от електричество, вода и газ да бъдат сведени до минимум. Вашата консумация на енергия може да бъде намалена експоненциално, когато умни устройства управляват дома ви.

Ето няколко начина за управление на интелигентен дом, които могат да ви спестят пари.

1. Интелигентни детектори за течове на вода

Когато имете теч на вода от тръбите, резултатът е често наводнени домове, причинявайки скъпо почистване и скъпи ремонти. Интелигентните детектори за течове на вода могат да ви помогнат да спрете течовете, преди те да повредят вашият дом, електроника и мебели.

Поставете интелигентни детектори за теч на вода под мивки, перални, миялни, около боилери или всеки друг източник на вода. Тези детектори могат да ви изпратят съобщение за проблем с водата, така че да реагирате на момента, дори и да не сте у дома. Ранното откриване може да помогне да се избегне загубата на литри вода скъпи ремонти.

2. Интелигентни термостати

По последни проучвания при използването на интелигентен термостат е установено, че средното домакинство може да спести 10–15 процента от разходите за отопление и 15 процента от разходите за охлаждане когато се използва умен термостат. Системата за отопление и охлаждане на дома поглъща най-голямата част от потреблението на енергия в дома, така че тези проценти могат да се превърнат в спестявания всеки месец.

Интелигентните термостати и температурни сензори могат да се адаптират към енергийните нужди в движение. Има по-малко нужда от отопление и охлаждане, когато никой не е вкъщи. Можете да програмирате интелигентни термостати и да ги управлявате дистанционно с вашия смартфон. Може да настройте термостата си така, че да изключи отоплението, когато не сте в къщи, но да затоплите къщата точно преди да пристигнете. Тези интелигентни настройки могат да ви помогнат да спестите от сметката си за отопление.

3. Интелигентно осветление

Чрез изграждането на смарт осветление чрез умни крушки и интелигентни ключове, които управлявате с приложение, ще оптимизирате разходите за електроенерги и ще създадете максимален комфорт без излишни разходи. Подобно на интелигентен термостат, можете да програмирате интелигентните крушки или смарт ключове да се включват и изключват според вашите нужди за да пестите енергия. Някои марки интелигентни крушки откриват, когато се прибирате вкъщи, и включват осветлението автоматично. Ако случайно оставите осветлението си включено, можете да го изключите дистанционно. Можете също така да регулирате яркостта на интелигентна крушка, като спестявате електроенергия и ги затъмнявате когато не е необходима ярка светлина.

4. Интелигентни контакти

Ако все още нямате платформа за интелигентен дом, можете да започнете с малко, като направите контактите интелигентни с изполването на смарт релета. Тези интелигентни устройства се инсталират към вашите електрически контакти и се използват за управление на потреблението на енергия на всичко, което включите в тях. Техните приложения ви позволяват да програмирате времената на използване, дистанционно да включвате и изключвате захранването и дори да преглеждате общата си консумация на енергия. Ако телевизорът или компютърът на вашия тийнейджър консумира твърде много енергия през нощта, програмирайте го да се изключва в определен час или просто го изключете от комфорта на леглото си. Оптимизирайта разходите за енергия, като настройте бойлера да работи предимно на нощна тарифа.

5. Интелигентни системи за сигурност на дома

Интелигентните системи за домашна сигурност ще комуникират с вашия телефон, когато има нарушител и дори ви позволяват да гледате поток на живо от вашия имот. Тези функции ви предпазват, но също така могат да намалят разходите. Фалшивите аларми са често срещан проблем със системите за домашна сигурност и могат да бъдат скъпи. Интелигентната сигурност ви позволява да видите дали проблемът е истински или просто агресивна катерица, използваща вашата охранителна камера, за да си направи селфи.

6. Интелигентни напоителни системи

Спестяването на вашата сметка за вода е друго предимство на интелигентното устройство. Интелигентните напоителни системи използват автоматични напоителни системи, които могат да бъдат включвани въз основа на влажноста на почвата или прогнозта за времето. Тези системи задават времето за напояване на вашата тревна площ, за да отговарят на бъдещите шансове за дъжд или влажност. Край на поливането на моравата по време на дъжд, защото сте забравили да изключите пръскачките. Интелигентните пръскачки също изготвят отчети за потреблението на вода, така че ще знаете кога използвате твърде много.

7. Интелигентно отваряне на гаражни врати

Дори устройствата за отваряне на гаражни врати станаха умни. Днешните интелигентни устройства за отваряне на гаражни врати се интегрират с приложения за смартфони и могат да ви кажат кога вратата в момента е отворена или затворена и ви позволяват да затваряте и отваряте вратата дистанционно. Тези интелигентни модели обикновено са по-рентабилни за работа и някои са оборудвани с резервни батерии в случай на прекъсване на захранването. Предупреждаването, че вашата гаражна врата е отворена, помага за предотвратяване на прониквания и предпазва къщата ви от загуба на ефективност на отопление и охлаждане поради широко отворена гаражна врата.

Има много начини да постигнете спестяване на енергия за интелигентен дом с устройства, свързани с мрежата като тези. Но инвестирането в смарт устройства за вашия дом също помага на планетата.. Така че дори малък спад в потреблението на енергия за домакинство може да доведе до огромни ползи в цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *