Полезно

Откъде да започнете своето приключение с интелигентен дом?

Напоследък много се говори за устройства за интелигентен дом. С духа на автоматизацията тези устройства ще се появят в домовете ни рано или късно и ние ще ги третираме, като допълнителни елементи, които улесняват контрола и повишават безопасността в къщата или апартамента.

В тази статия ще ви запознаем накратко с това какво представляват интелигентните домашни устройства и ще развенчаем митовете, свързани с използването на интелигентни домашни устройства.

Устройствата за интелигентен дом са устройства, които ще ви позволят напълно дистанционно да управлявате най-важните неща във вашия дом, като температура, откриване и изключване/включване на свързани устройства, затваряне на прозорци и врати, откриване на висока температура и засичане на движение. Това е само малка част от функционалността, която позволяват интелигентните домашни устройства.

Наред с конфигурирането на устройствата във вашия дом, можете да добавите подходящи “сцени”, които се активират в даден час от деня или след дадено действие за инициализация.

Например, когато напуснете апартамента, всички светлини и електрически уреди могат да се изключат автоматично (не е нужно да помните ютията!) Можете също да зададете подходящи сцени след натискане на даден бутон, например вечер, като използвате приложението да пуснете музика и да включите осветлението с подходящата светлина за вечерта. С натискането на друг бутон може  да затворите щорите в стаята и  да се подготвите за любимия си филм със семейството или приятелите си.

След като накратко обяснихме какво представляват устройствата за умен дом и за какво да ги използваме, първият често задаван въпрос е дали е необходим ремонт в апартамента за свързване на устройствата за умен дом за прокарване на кабелите. Настоящите интелигентни домашни устройства позволяват напълно безжична комуникация, което ще позволи бързо и лесно инсталиране на тези устройства.

Когато проверявате устройства за интелигентен дом в онлайн магазините, трябва да обърнете внимание на подходящия комуникационен протокол, чрез който тези устройства комуникират помежду си. Най-известни са Z-Wave, Zigbee и Wi-Fi. Каква е разликата между тях? Z-Wave и Zigbee изискват контролно устройство(хъб) за работата си, който се заплаща допълнително, но е еднократен разход. От друга страна, устройствата с Wi-Fi не изискват контролен панел, като се връзват директно към вашият wifi рутер. Z-Wave e значително по-скъпа система от останалите две.

Ако може да ви препоръчаме стартов комплект, то идеалният комплект да започнете вашето приключение с интелигентен дом е стартовият комплект Sonoff, който можете да намерите в магазина на следния линк: https://www.smartdirect.bg/sonoff-kit/

Комплектът се състои от 5 основни устройства, сензори и контролен хъб, който е мозъкът за вашия умен дом и ви позволява да свържете до няколко десетки устройства. Надявам се, че тази статия ви е направила поне малко по-ясно какво представляват устройствата за интелигентен дом и ще бъде въведение в започването на вашето приключение с интелигентен дом!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *